Wie, wat & waarom…

Taijiquan (tai chi chuan) en qigong (chi kung) zijn Chinese oefenmethoden met een lange traditie. Beoefenen we ze regelmatig, dan brengen ze lichaam en geest in balans — we worden (zoals het in China heet) “ontspannen en soepel als een baby, gezond en krachtig als een houthakker, en kalm en rustig als een wijze…” Behalve als nieuwsbron over taijiquan en qigong, dient het tijdschrift YinYang tevens als intermediair voor opleidingen in Nederland en België.

In ons tijdschrift vindt u diepgravende inter­views, actuele evenementen, boek­bespre­kingen en wetenschappelijk nieuws. En natuurlijk biedt YinYang een platform waarop leerlingen en docenten hun ervaringen met taijiquan en qigong kunnen delen. Daarnaast geven we in YinYang veel aandacht aan relevante onder­werpen uit de Chinese cultuur: van seizoens­vieringen tot vijf-elementen­voedsel, van daoïsme tot confucianisme, van feng shui tot TCM (Traditional Chinese Medicine), en van Yin tot Yang…

Redactie: Dirk Jan ter Haar

Mijn fascinatie met China begon op jeugdige leeftijd. Als zeven- of achtjarige las ik Krekel bij de boksers in China, en als tiener kwam ik voor het eerst in contact met de Daodejing. In de jaren 70 was ik intensief met de Yijing (I Ching) bezig, begin jaren 80 begon ik met taijiquan en Hung Gar, en sinds 1988 geef ik les in taijiquan en qigong. Tot aan 2013 maakte ik deel uit van de redactie van de Taiji-vizier, de voorloper van YinYang. De natuur is voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Ik hou erg van lezen en studeren. Daarbij gaat mijn belang­stelling vooral uit naar de Chinese bewegingskunsten waar ik les in geef, naar Oost-Aziatische geschiedenis en cultuur in het algemeen, en naar westerse filosofie en wetenschap.

Redactie: Connie Witte

Mijn werk heeft altijd in het teken van communicatie gestaan: van het maken van het programmablad voor een cultureel centrum tot het opzetten van een ministerieel voor­lichtings­departe­ment, van tekstredactie tot het afnemen van interviews. Met taijiquan maakte ik kennis in 2001. Het was liefde op het eerste gezicht: taijiquan brengt me thuis en in balans. Als vrijwilliger redigeerde ik vervolgens al snel bijdragen voor Taiji-vizier, het tijdschrift van de Stichting Taijiquan Nederland. Toen ik nieuw werk zocht en de STN aangaf in slaapstand te gaan, viel alles op zijn plaats: beschik­baar­heid en behoefte, passie en plezier, kennis en kunde. Die ingre­diënten vormen de basis van mijn bijdrage aan YinYang.

Digitale Nieuwsbrief

YinYang geeft een digitale Nieuwsbrief uit. Heeft u een aan­kondi­ging voor plaatsing in de Nieuwsbrief, of wilt u zich aanmelden om de Nieuwsbrief te ontvangen? Stuur ons uw bericht: klik hier voor de contactpagina.

YinYang op facebook

TIJDSCHRIFT YINYANG is onze facebook-pagina. U bent van harte uitgenodigd om er uw evenement onder de aandacht te brengen. En om de pagina te liken natuurlijk!

Vormgeving

De vormgeving van YinYang wordt verzorgd door Ontwerpgoed, Utrecht.

Drukwerk

Het drukwerk is in handen van Veldhuis Media, Raalte.